Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

torstai 9. elokuuta 2012

OYUA (ÄLÄ OSTA!)

Olet saattanut jo kuulla OUYA:sta. Avoimeen Android-käyttöjärjestelmään pohjautuvasta konsolista, jolla sinua nyt koitetaan lypseä kickstarterissa. Otetaan hetki yhteistä aikaa ja perhdytään pelimaailman Appleen. Ylihintaa ja huonoa tehoa.

Haluaisitko varmasti maksaa 99e konsolista jonka ainoa toimenkuva on heijastaa Android puhelimille ja tableteille tehtyjä pelejä televisioosi. Oletko aivan varma että on järkeä maksaa siitä, mitä voi tehdä puhelimella tai tabletilla. Masiinan prosessori ei eroa niin hirveästi  esimerkiksi Samsung Galaxy S II- android puhelimestani. Itselläni on puhelimessa 1,4ghz tuplaydinprosessori, OUYA:ssa1,4 ghz neliydinprosessori. Joten lähes saman prosessorin saa jos päivittää puhelimensa arvostelumenestyjä Galaxy S III malliin. (Kiitos tarkennuksesta kommentoijalle). Ehkä mielummin yksi kunnon laite, kuin muutama erilainen.

OUYA:aa markkinoidaan kyseenalaisin termein. Luvataan, että jokaista peliä joka Android alustalle julkaistaan niin, että se ilmestyy myös OUYA:lle, voi pelata ilmaiseksi. Tämä tulee tarkoittamaan suurimman osan kanssa sitä, että saat pelata pelistä noin 20% ilmaiseksi ja loppu maksaa jokusen euron. Tämä ei ole kuluttajalle kauhean mukavaa. Demoja on ollut olemassa jo pitkään, nykyään ne vain ovat peliteollisuuden mielestä mobiililaitteilla "ilmaisversioita". Älä siis odota kovinkaan montaa ilmaista, kokonaista ja sisältörikasta peliä.

Seuraava ongelma tulee esiin pelejä pelatessa. Konsolin pitää olla kannattava, jotta mobiilipelien kehittäjät tekevät Android- pelejä ohjaimelle soveltuvina. Uskallan väittää, että 99% käytössä olevista Android-laitteista maailmassa ovat kosketusnäyttöisiä, ehkä kaksi kolmasosaa puhelimia, loput tablettietokoneita. Android-pelit ovat käytännössä kaikki mukavaa pikkuviihdettä, Angry Birds geneerisenä tyyppiesimerkkinä. Peli, jota on mukava pelata esimerkiksi yksin bussissa matkustaessa. Jollei joku halua ottaa televisiota ja pelikonsolia jokaiselle puolen tunnin bussimatkalle keskustaan, pitää Androidille ilmestyvien pelien tarjonta ja tyyli muuttua aika roimasti.

On tietysti mahdollista, että pelintekijät ja myös kuluttajat hörähtävät tähän pelimaailman Appleen. Korulauseita ja ylihintaista rautaa. Älä osta OUYA:aa ainakaan heti. Konsolillesi löytyy marketplaceista paljon pelejä, jotka ovat parempia ja ihan yhtä indie. Internet on täynnä shareware pelejä, joista yllättävän moni on todella hyviä. Haluatko välttämättä ostaa 99e hintaisen heikon raudan, jolle saat lisää shareware-pelejä, joiden markkinoille sinulla on jo liput todennäköisesti ainakin jossain muodossa. Android- puhelin riittää varsin hyvin. Ja jos haluaa raakaa tehoa, voi ostaa tehokkaan Android- tabletin.

JK24 Kiittää ja kuittaa toivottaen voimia syksyn alkuun!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Masiinan prosessori on "hieman" huonompi kuin esimerkiksi omassa Samsung Galaxy S II- android puhelimessani. Itselläni on puhelimessa 1,4ghz tuplaydinprosessori, OYUA:ssa 600-800Mghz yksiytiminen suoritin."

OYUA:ssa on kylläkin Tegra 3-neliydinsuoritin, joka on selkeästi käytetyin neliydinsuorin tämän hetken Android-laitteissa ja runsaasti GSII:n Cortex-A9:ä tehokkaampi.

Siinä olet aivan oikeassa, että Android-pelit ovat pitkään olleet kovin simppeleitä, mutta laitteistotehojen kasvaessa on alustalle alkanut ilmestyä myös enemmän "isompia" pelejä, kuten Shadowgun, Dead Trigger, GTA III ja Riptide HD, joita kyllä pystyisi varsin hyvin pelaamaan myös isommalla ruudulla ja joissa on sisäänrakennettu tuki myös padiohjaukselle pelkän kosketusnäytön sijaan.

Itsellänikin on kuitenkin vaikeuksia mieltää OYUA varsinaisesti pelikonsoliksi. Jos laitteen hankin, tulee siitä ensisijaisesti halpa XBMC:tä pyörittävä mediasoitin, joka hakee tiedostoni kotiverkosta, pystyy surffaamaan netissä ja jolla voi bonuksena pelata mm. emulaattoreita ja mahdollisesti vähän uudempiakin pelejä.

JK24 kirjoitti...

Juu, prosessoriin itsellä oli ollut näköjään vanhaa tietoa, kiitos korjauksesta :).

Totta puhut, onhan Androidille ilmestynyt myös esimerkiksi Dead Space ja GTA III jotka ovat myös varsin "kokonaisen" pelin oloisia. Dead Space taitaa jopa oikeasti olla se sama Dead Space joka on myös esim. PC:lle. Hain myös OYUA:n ongelmaa siitä, että laite on yksin ainoa kokonaisia Android pelejä todella vaativa laite Android maailmassa, ja suurin markkina voi vielä pitkään olla juuri kevyet mobiilipelit. OYUA:n menestyksen tulee määrittämään sitä ajatellen tehtävien isojen raskaiden pelien suosio, jotka ovat jossain määrin "eksklusiiveja" ko. alustalle.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan typeriä argumentteja. Puhelin on eriasia kuin TV - ruutu ja konsoliohjain eriasia kuin konsoliohjain. Itse en kaipaa uskomatonta grafiikkaa suurin osa AAA peleistä on grafiikasta huolimatta tylsiä. OYUA tarjoaa halvan konsolialustan jolla voidaan helposti kokeilla uusia ideoita ja ihmetyttää tämä jatkuva täysin perusteeton dumaaminen ihan jonkun ihmeellisten ajatusten pohjalta. En saa ostaa koska hikinen puhelin on sama asia? Ei mitään järkeä.

Anonyymi kirjoitti...

Järkevää tekstiä! Ei todellakaan ole mitään järkeä pelata puhelinpelejä esim. 42 tuuman televisiolla...

Mitja Karhusaari kirjoitti...

Mun on pakko korjata, ettei OUYA:lla ole tarkoitus pelata mobiili-pelejä vaan pelkästään sitä varten ja padin ja TV-ruudun huomioon ottaen. Luultavasti nähdään myös mobiilipelejä jotka on portattu käyttämään padia ja muutenkin hiottu.