Mikäli löytyy ehdotuksia, kysymyksiä, sanottavaa tai jotain muuten vain kommentteihin kuuluvaa, älkää pelätkö vaan kommentoikaa rohkeasti, kommentteihin pyritään aina vastaamaan ja kommentointi on avointa myös ilman mikäännäköisiä tunnuksia. Kommentteja siis!

lauantai 18. elokuuta 2012

Peliarvostelu: Shadows of the Damned (ps3, FatHazard)


Suda51 ja Shinji Mikami ovat tehneet sen taas. Aikaisempi heidän yhteistyönsä tulos oli peli nimeltä Killer7. Monen mielipiteen mukaan se on aliarvostettu, ja samaten tämä tapaus on mielestäni jäänyt AIVAN liian pienelle huomiolle. Molempien saavutuksista voin sanoa sen verran, että Suda51 on ollut mukana tekemässä pelejä kuten No More Heroes ja viime aikoina liikaakin hypetetty (ja sen takia hieman vaisuksi jäänyt) Lollipop Chainsaw, kun taas Mikami on saanut aikaan esimerkiksi Vanquishin (josta itse pidin valtavasti). Ihan pilipalipelintekijöistä ei siis ole kyse.

Virallisesti peli on siis Grasshopper Manufacturen kehittämä ja EA:n julkaisema, Demonin metsästys tarina, jossa Garcia Hotspurin kauniin puolison vie Fleming, The Lord of Demons. Tästäpä alkaakin eeppinen taisto läpi manalan.

Mikäs sen hauskempaa, kun Johnsoniakin naurattaa?

Itse juoni pelissä oli mielestäni mahtava. Vaikkakin pelkästään main storia seuratessaan saattaa helposti huomata tylsistyvänsä, pelin pitää mielekkäänä esimerkiksi pienet tarinat, joita löytää pitkin pelimaailmaa kirjojen ja julisteiden muodossa. Peliä ei siis ole tarkoitettu täysin juonipainotteiseksi, ja siksi siinä pitää myös keskittyä muihin asioihin. Itse kerrontaa ja pelin muita kohtauksia on maustettu Garcian ja Johnsonin, Garcian lentävän demonipenisreferenssi aseen, välisillä vitsikkäillä keskusteluilla ja kommenteilla, joita myös riittää. Enkä tietenkään voi sanoa kaikkien käänteiden puuttuvankaan, sen ollessa täysin epätosi väite.
Pelin pelattavuus itsessään sen sijaan ei huippuluokkaa ole. Field of view, eli näkökenttä, on pelissä jätetty mielestäni liian pieneksi, sen usein haitatessa vakavasti tilanteissa, joissa sinulta vahingossa yksi demoni taakse livahtaa. Kamera tuleekin hyvin mukana, siitä ei haittaa ole.

Toinen suuri ongelma pelattavuudessa oli tähtääminen. Enkä puhu nyt aseen sohimisesta demonien suuntaa, se oli hauskaa, ja vaikka se oli joidenkin ”ammattiarvostelijoiden” mielestä tönkköä ja huonosti toimivaa, mielestäni se vain sopivasti lisäsi vaikeutta ja samalla silti helpotti osumista hitautensa vuoksi. Se mitä minä tarkoitin oli ongelma, jossa demonin päästessä aivan iholle, ampuu ase siitä läpi. Se on siis aivan uskomatona, kuinka paljon voi ärsyttää tilanne jossa ammut demonia päähän, mutta se livahtaakin siitä läpi, sen ollessa liian lähellä. Muuten pelattavuuskin toimi hyvin, ja harvoin joutui tuskastumaan esimerkiksi virheisiin, jossa olisi pitänyt tehdä 180 asteen käännös, mutta tulikin dyykattua sivulle.

Shadows of the Damnedistäkin löytyy, kolmannen persoonan demoniräiskintöjen yleishengessä päivityksiä aina aseista healthiin. Johnsonin kehittymistä on hauska seurata, sen kasvaessa koossa (no pun intended) ja tulivoimassa, aina vain mielenkiintoisemmaksi aseeksi, jolla demoneja turpaan mätkiä.

That´s one big Johnson

Grafiikat pelissä loistavat keskinkertaisuudessaan, mutta se ei häirinnyt ollenkaan räiskeen täyttäessä silmät, korvat ja kaikki muutkin mahdolliset aistit. Niitä nyt ei yksinkertaisesti voi sanoa hyviksi, mutta huonojakaan ne eivät ole.

Harvinaisena osana meidän hasardiarvosteluissamme täytyy nyt mainita pelin vitsit ja oikut. Näillä tarkoitin tietenkin asioita, kuten esimerkiksi se, että alkoholi manalassa oikeastaan parantaa tappamisen sijaan, sen ollessa negatiivinen vaikutus, kun kaikki kerran on kuolleita. Enempää en vastaavista halua spoilata, sillä todella useasti saa pelin aikana vastaaville nauraa, joten täytyy antaa täysi kunnianosoitus pelin omaperäisyydestä.

Boss fightit tuovat paikoittain miinusta pelille, ollen usein pitkästyttäviä, sillä niitä usein joutuu sahaamaan, vaikka ei välissä kuolisikaan. Bosseilla on siis usein valtavasti liikaa HP.ta, vaikka ne olisivatkin helppoja tappaa. Se on yksi ärsyttävimpiä asioita mitä peliin voi mielestäni tehdä. Helpot, mutta pitkät Boss fightit.
Lopullisena pika-arviona voin kyllä sanoa, että olen ylpeä tästä ostoksestani. Sain rahoilleni vastinetta paljonkin, maksaen vain 25 euroa loistavasta mätkintähuumoriräiskintäkauhugenren edustajasta. Suosittelen tätä isolla kädellä kaikille, jotka ovat ollenkaan kolmannen persoonan räiskinnän ystäviä.

Hyvää:

-Dialogi
-Omaperäisyys

Huonoa:

-Näkökentän koko


90/100. Kannattaa

Ja ei muuta ku uutta tulille. FatHazard OUT.

Ei kommentteja: